Nymålat på gården

Under sommaren 2018 har vi målat om två av byggnaderna på gården.

AJansson Måleri har gjort ett fint arbete med Flygeln som har renskrapats och målats om i sin helhet. Allt från fönsterkarmar till skorstenar och den gamla vällingklockan är skinande nymålat. Vi har använt samma nyanser som tidigare och som också finns på Stora huset. Nästa år planerar vi att även måla om Stora huset.

Erik Erbing har för tredje sommaren i rad ägnat sig åt att rusta upp våra ekonomibyggnader. Efter Magasinet, Stallet och ladan på Stora Byåsen så var det i år dags för Mejeriet. Nu är Mejeriet vackert falurött med vita knutar och svarta dörrar. Snyggt jobbat, Erik!

Läs hela inlägget »

Söndagen den 8 juli var det Hemvändardag i Vättak. Hembygdsföreningen Vättaksgården arrangerade ett heldagsprogram för alla som ville komma tillbaka till sina rötter. Dessutom firade Vättaks kyrka 300-årsjubileum, så det fanns flera anledningar att fira. Cirka 125 personer deltog i ett lyckat evenemang i sin gamla hemsocken.

Även vi på Gimmene deltog i evenemanget. För de som var intresserade så gick det en buss till Gimmene vid två tillfällen under eftermiddagen. På gården hade vi tagit fram och satt upp fem stora planscher med gamla bilder och information om bland annat jordbruk, bränneriet, vårt Soltak och mycket mer. En tipspropmenad ledde besökarna uppför allén och runt stora huset där Gimmenesjön glittrade i solskenet. De flesta tittade även in i Smedjan där Ragnar Björling och Erik Erbing smidde i hettan från ässjan. På ladugårdsplanen bjöd Sverker, Ylva, Märta och Oscar Björling samt Marianne Erbing på saft, kaffe och hembakt. Många av de cirka 75 besökarna var uppskattande för vårt lilla arrangemang.

I samband med Hemvändardagen så har hembygdsföreningen givit ut boken, "Vättak, vår hembygd", en gedigen genomgång av vilka som bodde på gårdar och torp i Vättak under historisk tid. Både Hulan och Gimmene finns med i kartläggningen. Boken kan köpas via Vättaksgården, kontakta Christer Berg eller undertecknad om ni är intresserade. Dessutom har boken "GAB 100 år" tryckts i en ny och kompletterad upplaga.

loading...
Läs hela inlägget »

Sedan snart tusen år ägs ett stort skogsområde uppe på Hökensås av markägare inom det som en gång i tiden hette Vartofta härad.
Vartfofta härad sträckte sig från Vättern till Falbygdens platåberg och omfattar 28 socknar i Falköpings och Tidaholms kommuner. 
Hökensås Häradsallmänning omfattar idag drygt 4 800 hektar produktiv skogsmark och det finns 635 000 m3sk stående skog på den produktiva skogsmarken.

Gimmene gård är en av delägarna i denna unika skog. Området uppe på Hökensås är väl värt ett besök och historien kring de svenska häradsallmänningarna är intressant. Om du är vill veta mer så följ någon av länkarna här intill.

Läs hela inlägget »
Etiketter: gården skogen

Gnagskador i skogen

Klicka på bilden för att komma till Skogen .... Klicka på bilden för att komma till Skogen ....

Tidningen Skogen skriver om oss på Gimmene. Vi tvingades avverka sju hektar gran i förtid sedan älgar varvat måltider i rapsåkern med att gnaga bark.

Läs hela inlägget »
Etiketter: skogen

Nymålat!

Under sommaren har vi låtit måla om Stallet (de översta bilderna) och den nyfodrade Ladan på Stora Byåsen (nedtill). Jobbet gjordes av Erik Erbing under juli månad.

Visst blev det fint!

Läs hela inlägget »
Etiketter: gården byggnader

Härom året förvärvade vi en salongsmöbel från Ragnar Björling i Tidaholm. Möbeln kommer från Ragnars farföräldrar, juridikprofessorn Carl G Björling och hans hustru Clara i Lund. Eftersom tyget var rejält slitet så beslöt vi att klä om karmstolar, stolar, soffa och pallar. Vi har tidigare med framgång anlitat Maria Lackner och Persbo Tapetseri i Klämmesbo som fick förtroendet att klä om även denna möbel.
I samband med att Maria Lackner klädde om soffan så hittade hon på baksidan inskriptionen "Malmö 1906". 1906 är årtalet då professorn gifte sig med Clara Dieden från Bellevue i Malmö. Det finns därför anledning att tro att möbeln köptes när paret satte bo i en lägenhet vid Clemenstorget i Lund. Maria tror dessutom att detta var den första omklädningen, efter 111 år .....
Den omkädda möblen står nu i Farbror Carls rum igen, passa på att titta när du är på Gimmene nästa gång.

Läs hela inlägget »
Etiketter: stora huset

Den fjärde november i fjol kopplades våra solceller in på Gimmene. Produktionen har pågått alla dygnens ljusa timmar sedan dess och vi har därmed sänkt vårt behov av att köpa energi från Vattenfall i vinter.
I dagarna blir avtalet med Telge energi klart så vi även börjar sälja överskottsel ut på det svenska kraftnätet.
Grafen ovan visar att vi nu är på väg mot 5 megawattimmar. Man ser också tydligt hur mycket mer solsken vi har under våren än under vintern. Vi har haft en del tekniska problem med växelriktarna under april och maj och hoppas nu på bättre lycka och en riktigt solig sommar 

Läs hela inlägget »
Etiketter: gården energi

I början av september anlände materialet för vår installation av solceller. Vi fick hjälp av arrendatorn Roland Johansson att lasta av och sedan byggdes en 170 kvadrameter stor solpanel på ladugårdstaket. Under de närmaste veckorna kommer anläggnignen att kopplas in mot nätägaren Vattenfalls elnät. Vi hoppas vara i produktion senast under november. Håll tummarna för att solen skiner över Gimmene i höst och vinter!

loading...
Läs hela inlägget »
Etiketter: gården energi

I samband med renoveringen av Stora Salen var vi tvugna att flytta ut det stora ekskåpet. Det visade sig gå att demontera i sina beståndsdelar. Kanske IKEA inte var först med idén!

Det gick att sätta ihop igen.

loading...
Läs hela inlägget »
Etiketter: stora huset

Gimmene AB kommer under hösten 2015 att installera solpaneler på Ladugårdens tak.
Det södervända taket är optimalt för solenergiproduktion. Anläggningen, som består av 100 solpaneler och är dimensionerad för en årsproduktion på ca 24 000 kWh, kommer att förse bolaget med en stor del av sitt årliga energibehov. Anläggningen kommer också att anslutas till elnätet vilket möjliggör försäljning av överskottsel under framförallt sommarhalvåret.
Investeringen är steg två i Gimmene AB:s plan att ställa om till en mer hållbar och kostnadseffektiv energiförsörjning.
2010 ersattes oljepannan med en jordvärmepumpanläggning, en investering som väsentligt har minskat bolagets energikostnad och miljöpåverkan. Solenergianläggningen kommer att reducera elkostnaden och koldioxidutsläppen ytterligare.Genom att installera miljövänlig solelsproduktion så minskas produktionen ifrån så kallad marginalprissättande elproduktion i Norden och i Europa. Detta innebär i praktiken en minskad produktion av kolkraft som är den kraftkälla man ökar eller minskar vid ändrat behov av el. Anläggningen på Gimmene kommer att minska CO2-utsläppen med upp till ca 24 ton/år.
Jerker Berglund har stått för expertis och rådgivning i samband med upphandling av solenergianläggningen. Jerker driver konsultföretaget Sustainable Approach (www.sustainable-approach.se) som hjälper företag med strategier och lösningar för ökad effektivitet och hållbarhet

Läs hela inlägget »
Etiketter: energi bolaget