Hemvändardag på Gimmene

Söndagen den 8 juli var det Hemvändardag i Vättak. Hembygdsföreningen Vättaksgården arrangerade ett heldagsprogram för alla som ville komma tillbaka till sina rötter. Dessutom firade Vättaks kyrka 300-årsjubileum, så det fanns flera anledningar att fira. Cirka 125 personer deltog i ett lyckat evenemang i sin gamla hemsocken.

Även vi på Gimmene deltog i evenemanget. För de som var intresserade så gick det en buss till Gimmene vid två tillfällen under eftermiddagen. På gården hade vi tagit fram och satt upp fem stora planscher med gamla bilder och information om bland annat jordbruk, bränneriet, vårt Soltak och mycket mer. En tipspropmenad ledde besökarna uppför allén och runt stora huset där Gimmenesjön glittrade i solskenet. De flesta tittade även in i Smedjan där Ragnar Björling och Erik Erbing smidde i hettan från ässjan. På ladugårdsplanen bjöd Sverker, Ylva, Märta och Oscar Björling samt Marianne Erbing på saft, kaffe och hembakt. Många av de cirka 75 besökarna var uppskattande för vårt lilla arrangemang.

I samband med Hemvändardagen så har hembygdsföreningen givit ut boken, "Vättak, vår hembygd", en gedigen genomgång av vilka som bodde på gårdar och torp i Vättak under historisk tid. Både Hulan och Gimmene finns med i kartläggningen. Boken kan köpas via Vättaksgården, kontakta Christer Berg eller undertecknad om ni är intresserade. Dessutom har boken "GAB 100 år" tryckts i en ny och kompletterad upplaga.

loading...