Bränneriet på Gimmene

I samband med bolagsstämman den 30 maj fick vi besök av arkivarie Eva Björkman och hennes man Eric Julihn. Efter ett intressant föredrag om herrgårdar i Västergötland så stannade Eva och Eric kvar på middagen efter stämman. Det visade sig att de båda hade varit på Gimmene tidigare, redan 1980, för att titta på bränneriet.
Eric - som intresserat sig för brännerier i Skaraborg - hade mätt upp byggnaderna för att senare kunna dokumentera dessa. Bilden ovan är en ritning av de södra fasaderna baserad på Erics mätningar den gången. Han har material för fler ritningar och kanske blir det fler en vacker dag. Med tanke på att Bränneriet revs ett halvår efter besöket så var det ju tur att det blev av!
Vi är mycket tacksamma för den fina bilden från Eric. Claes Berglund, som ju är född på Gimmene, berättade att han minns hur potatisen kördes in med häst och vagn genom dörrarna till vänster på bilden.
Om du vill läsa mer om bränneriverksamheten på Gimmene så finns ett utdrag ur boken Gimmene AB 100 år här.

Interiör från Gimmenes bränneri
Interiör från Gimmenes bränneri
Etiketter: byggnader historien